Hotellets historie

LYT TIL VORES PODCAST – “HISTORIEN OM HALBERG HOTELS”

Familien Halbergs historie i Svendborg er over 100 år gammel. Efter anden verdenskrig begyndte drømmen om et hotel i byen, og i 1955 åbnede Hotel Svendborg – i dag er der i alt tre hoteller i Halberg Hotels.

En familieejet virksomhed, der nu med femte generation i spidsen, fortsætter med at drive hoteller med en særlig kultur og atmosfære.

Hør fortællingen om Halberg Hotels i vores podcast – ”Historien om Halberg Hotels” – fortalt af vores direktør Tom Pelle Jensen.

Billede af Tom Pelle

Fra Marshall-hotel til Hotel Svendborg.

Ti års energisk arbejde kronedes endeligt med held, da Svendborg, torsdag den 26. maj 1955, kunne indvie det første Marshall-hotel uden for København.

Straks efter besættelsen var en kreds af borgere med konsul, skibsreder A. E. Sørensen, konsul Baagøe-Riber, sagfører cand. jur. Tranberg-Jensen, 1. viceborgmester og senere borgmester, fabrikant E. Halberg, direktør P. M. Pedersen, borgmester Ferdinand Jensen og justistminister A. C. H. Elmquist i spidsen gået i gang med forberedelserne.

I slutningen af 1945 kunne der holdes stiftende generalforsamling i den nye hotelbestyrelse.

Der blev tegnet godt 700.000 kroner i aktiekapital til det nye hotel i den helt internationale stil, som blev mulig gennem Marshall-hjælpens gave på 1 million kroner.

Hotellet skulle ligge i det store gennembrud fra Gerritsgade til Tinghuset, hvilket bl.a. forudsatte kommunalt køb af ejendomme til nedrivning.

Hotel Svendborgs historie

I efteråret 1954 blev der holdt rejsegilde, og i maj 1955 sov de første gæster på Hotel Svendborg, der tronede ensomt på den store plads. Biografen ved siden af den 4 etager høje bygning skulle aflevere lejeindtægten til støtte for hotellet, og på den måde var kommunen med til at støtte det flotte borgerinitiativ.

I knapt 25 år holdt Hotel Svendborg stillingen som byens førende – men så kom der problemer. Det kneb med indtjeningen, og der var ikke penge til den nødvendige renovering i en tid, der krævede anderledes faciliteter. Fabrikant Jørgen Halberg, der i sin tid, sammen med faderen, fabrikant E. Halberg, havde skænket hotellet en smuk gæstebog, købte derefter hotellet for 3,5 millioner kroner og investerede i et nyt 10-år med totalrenovering og udbygning af værelsesfløjen med 27 værelser samt mødelokalerne Damsbo og Mullerup, som blev indviet i 1985.

Derefter blev Kedelsmedstræde 12 (“Det lille gule Hus”) opkøbt, totalrenoveret, anlagt med den lille gårdhave og indrettet til direktørbolig.

Siden har der hele tiden været projekter i gang – renovering og om- og tilbygning, som har gjort hotellet til det, det er i dag: et 4-stjernet hotel i international klasse.

I 1994, hvor Svendborg var vært for DGI’s store Landsstævne, blev hotellet, som oprindeligt var hvidt, malet rødt i flere, fint afstemte, nuancer. Hjørnegrunden mod Tinghusgade blev inddraget – her blev bygget kontor til direktøren, og den udendørs glaselevator blev – under stor opmærksomhed fra byens borgere – monteret.

For yderligere at kunne udvide, i takt med byens behov for og tidens krav til hotelværelser og konferencefaciliteter, opkøbte man i 1999 og nedrev i sommeren 2000 en “bazarbygning”, indeholdende el-forretning, frisør og sybod, samt en hjørneejendom og en 3-etagers ejendom i Kedelsmedstræde.

I juli 2001 blev tilbygningen i Tinghusgade og Kedelsmedstræde indviet med 16 dobbeltværelser, 1 brudesuite, 1 business suite, atriumgård, 10 mødelokaler samt 2 store konferencesale, Broholm 1 og 2 med al den nyeste teknik – og 2 lokaler i stueetagen mod Tinghusgade blev udlejet til frisørsalon og ejendomsmæglerkæden HOME.

I forbindelse med denne udvidelse blev hotellets parkeringsplads også udvidet, og under den nye tilbygning blev etableret parkeringskælder med plads til 25 biler.

Yderligere planer om at bygge til i den anden ende af hotellet mod svømmehallen, blev bremset af Scalas beliggenhed, men da den også trængte voldsomt til en modernisering og udbygning med flere biografsale, købte Hotel Svendborg “luftrummet” over Scala af Svendborg Kommune med ret til at bygge der – når/hvis Scala byggede om – dog inden 2 år – og med ekstra forstærket grund-konstruktion, som kunne bære en overbygning af Hotel Svendborg.

Scala byggede i 2001, og den 1. august gik man i gang med overbygningen. I marts 2002 blev sidste fløj, som er bygget i 3 etager over Scalabiografen, indviet med 30 dobbeltværelser, hvoraf 16 kan forbindes, så de kan bruges som lejligheder.

I 2010 har hotellet inddraget 2 rum som nu er lavet om til værelser.

Hotel Svendborg har herefter 135 værelser, alle med eget bad og toilet, TV, Pay-TV og telefon.

Det gule hus

Som sidste skud på stammen af mødefaciliteter har hotellet inddraget den tidligere direktørbolig “Det gule Hus” til mødefaciliteter med plads op til 18 personer i mødelokalet og 2 grupperum. I alle lokalerne er der fri adgang til internet.

Plenum er udstyret med lofthængt projektor og øvrigt A/V udstyr. Desuden er der egen spisestue, hvor dagens måltider vil blive serveret.

Ejendommen indeholder

Trappeopgang til lejligheden fra parkeringsplads og gade, entré med forbindelse til stort køkken med masser af skabsplads, spiseafdeling og spisestue/opholdsstue. Fra spisestuen og entré er der adgang til konferencerum/mødelokale hvorfra der er udgang til altan med lille spiseplads. I entré findes også lille toilet.

Fra gangen er der trappe til 1. sal der indeholder et stort dejligt soveværelse, værelse med dobbeltseng og stort toilet/bad.

Mini fitnesscenter

I kælderen er der indrettet et mini fitnesscenter med løbebånd, motionscykel, bænkpres med vægte, multimaskine samt toilet og bad

Det gule hus